Den perfekte middag kalder på en lækker vin til maden. Det samme gør sig gældende, når der skal holdes bryllupper, runde fødselsdage og andre store fester. Er du ikke den helt store vinkender, kan det dog være lidt af en jungle at finde rundt i. Er du i gang med at planlægge den perfekte date hjemme hos dig, hvor du serverer mad og god vin, eller skal du holde en stor fest, hvor vin er en del af menuen, så læs med videre her, og find inspiration og tips til at vælge den rette vin til maden.

Mange forskellige typer af vin

Der er forskellige vine, som man typisk bruger til forskellige typer af retter. Det er særligt valget af kød, der har indflydelse på valget af vin, ligesom der er forskel på valg af vin til forret, hovedmiddag og dessert. Det er meget vigtigt at vælge en vin, der matcher til retten, da hele smagsoplevelsen ellers vil blive mærkelig. Du kan finde et stort udvalg af lækre vine hos Gallovini.

Vin til skaldyr

Skal du servere vin til en syrlig ret, vil det være oplagt at vælge en syrlig vin. Til mange fisk og skaldyr er hvidvin det bedste valg. Her kan du også vælge en mousserende vin, der også komplimenterer de syrlige skaldyrs retter godt.

Vin til hovedretten

Når det gælder hovedretten, er der rigtig mange muligheder. Hvis du serverer lys fisk, så er det oplagt at vælge en syrlig vin. Serverer du en kraftig ret med masser af stærke krydderier, vil en vin med kraftig smag passe godt. Hvis retten er meget fed, som eksempelvis rådyr steaks, så kan det være en fordel at vælge en vin med et højt indhold af tanniner samt et relativt højt syreindhold. Dette frisker ligesom retten op, så den ikke bliver alt for fed, inden man er halvvejs igennem middagen.

Hvis du serverer sushi, vil en mousserende eller eventuelt en sød vin være et godt match. Serverer du kylling, vil det være en god idé at vælge en kraftig vin, da kødet i sig selv har en smule neutral smag. Her kan både hvidvin, rosévin og rødvin være et godt valg.

Vin til desserten

Når det kommer til desserten, så gælder det om at finde en sød vin. Hvis vinen er bare en lille smule syrlig, vil den smage ekstremt sur, da den blandes med den søde dessert. Vær derfor opmærksom på, at du vælger en god og sød vin til desserten.