Kosttilskud

Nedenfor har vi gennemgået forskellige kosttilskud, der typisk bliver brugt til træning.

Proteinpulver: Proteinpulver er en nem måde at få ens proteinbehov dækket – især hvis man træner meget. Protein er kroppens byggesten og er uundværlige, når kroppen skal reparere samt genopbygge celler. Proteinpulver bruges derfor for at kroppen skal restituere hurtigere efter en træning, og at træningen skal kunne ses. Det enten animalske eller vegetabilske pulver kan dog ikke stå alene.

BCAA: En tredjedel af de proteiner, muskulaturen består af, er forgrenede aminosyrer. Sådanne er leucin, isoleucin og valin, som er vigtige for at få dækket det behov, der blot stiger i takt med øget træning. BCAA kan ikke dannes naturligt, og de adskiller sig fra de sidste to tredjedele i muskulaturen – de går nemlig direkte til leveren.

Slankepiller: Kan være en hjælpende hånd, hvis man ønsker et vægttab. Forudsætningen er dog, at man omlægger sin kost og altså ændrer sin livsstil – ellers har de slet ingen effekt. Der findes slankepiller, der hæmmer fedtoptagelsen, hæmmer appetitten samt slankepiller, der optimerer ens energiomsætning.

Pre workout: Stoffer såsom koffein, vitaminer, kreatin, citrulline Malate, tyrosine og aminosyrer er ofte en del af et pre workout produkt, som man indtager 30-45 min. før træning for at øge udholdenheden og dermed fremme præstationen.  Pre work out produkter kan ikke stå alene, men er et tilskud til en livsstil, der består af den rette kost og nok søvn.

Weight gainer: Formålet med weight gainer er at opbygge muskelmassen – at vægten øges. Weight gainer består af 25-40 % protein og derudover kulhydrater. Kulhydraterne frigiver insulin for en bedre optagelse af næringsstoffer og sikrer et nødvendigt kalorieoverskud. Proteinerne er kroppens byggesten – en vigtig faktor i forbindelse med muskelmasseopbygning. Produktet kræver, at det kombineres med træning for effekt.

Fiskeolie: Det er utrolig vigtigt for kroppen, at den får nok omega-3 fedtsyrer, da kroppen ikke selv kan danne disse. Men hvad gør man, hvis man ikke føler, man kan få behovet dækket ved at spise fede fisk eksempelvis? Her bruges ofte fiskeolie, enten flydende eller som kapsler, da olien indeholder EPA og DHA – og sikrer dig dermed et tilskud af omega-3 fedtsyrer.

Kreatin: Populært indenfor fitnessbranchen, da det øger muskelstyrken og fremskynder restitutionen. Pulveret bruges eksempelvis som et pre workout produkt, da det giver hurtigt energi og øger styrken samt udholdenheden. Kroppen danner dagligt 1 g. kreatin, man får omtrent 1 g. via ens kost, men dette er ikke nok for en præstationsfremmende effekt. Sundhedsstyrelsen anbefaler højst 3 g. udover.