Fiskeolie

fiskeolieFiskeolie – Lige så umulige omega-3 fedtsyrer er for mennesket at producere, lige så livsnødvendige er de.  Derfor opnås disse gennem vores kost og/eller tilskud. Og er du en af de mange, der bøvler lidt med at spise nok fed fisk, så er hjælpen nær. En af de nok allermest kendte og anvendte muligheder hertil er fiskeolie. Fiskeolie indeholder nemlig både eicosapentaensyre (EPA) og decosahexaensyre ( DHA) – og dermed de livsvigtige fedtsyrer. De flerumættede fedtstoffer er særdeles nyttige for dit helbred.  Disse både stabiliserer hjerterytmen, udvider blodkarrene, modvirker blodets sammenklumpning samt dæmper både betændelse og irritation. Med andre ord styrker fedtsyrerne dit immunforsvar.

Som kosttilskud kan du anvende fiskeolie – enten flydende eller som kapsler. Fiskeolie anvendes ofte, da mange finder det svært at spise nok fed fisk mv. til at dække ens omega-3 behov.

Omega-3 – hvad er det, og hvorfor?

Omega-3 fedtsyrer er ikke mulige at danne selv, så derfor er det alfa og omega, at disse fås via ens kost. Fedtsyrerne er nemlig fundamentale, for at kroppen fungerer. Fiskeolie indeholder eicosapentaensyre (EPA) og decosahexaensyre (DHA), hvorfor du kan få et tilskud af omega-3 fedtsyrer ved at indtage fiskeolie.

Fedtstofferne er flerumættede, og de er vigtige for dit helbred, da de stabiliserer hjerterytmen, udvider blodkarrene, modvirker blodets sammenklumpning og kæmper imod betændelse og irritation. Dit immunforsvar har altså godt af fiskeoliens indhold.

Hvordan laves fiskeolie?

Olien produceres ved, at fisken opvarmes til omtrent 100 grader, således man kan presse olien ud. Denne centrifugeres flere gange, så man sikrer sig, at vand og proteinrester fjernes.  Der er altså intet indhold af mikroorganismer. Hvis fiskeolien så skal bruges som eksempelvis kosttilskud til mennesker, foregår endnu en proces, hvor olien renses for en lang række stoffer. Dette reducerer risikoen for en harsk olie, samt at man undgår spormetaller såsom jern og kontraminanter – herunder kviksølv, dioxiner og PCB’er.

Denne rensningsproces sikrer også en bedre smag. Kapslerne er helt neutrale i smagen, hvorimod den flydende olie smager mere af fisk. Man skal huske, at denne skal indtages sammen med en lignende væske (eksempelvis olivenolie). Kapslerne er for nogle svære at sluge, hvorfor de tyr til den flydende olie.

Grundet kapslernes emballage er holdbarheden og friskheden længere end ved den flydende olie, da den nemt oxiderer, når låget tages af. Af samme årsag skal den flydende olie opbevares i køleskabet. Fordelen ved den flydende olie er dog, at du snildt kan smage, hvis olien er blevet harsk. Det er dog sjældent tilfældet, for langt størstedelen af produceret fiskeolie er tilsat vitamin E for netop at undgå, at den bliver harsk. Fiskeolie er derudover lavet af ekstrakt fra ansjoser, sild, sardiner, laks eller andre fede fisketyper.

Fedt uden bekymringer

”Men risikerer jeg et indhold af kviksølv?” Nej, du risikerer ikke at olien indeholder spormetaller samt andet ”godt”, fisken har indsamlet. Olien produceres ved, at fisken opvarmes til omkring 100 grader, og herefter presses olien ud. Så centrifugeres olien adskillelige gange for at fjerne såvel vand som proteinrester – og dermed indholdet af mikroorganismer.  Derudover gennemgår olie til mennesker yderligere en rensningsproces, som fjerner en lang række stoffer, der sikrer bedre smag, og mindre risiko for en harsk olie. Derudover sikres også, at spormetaller, herunder jern, og kontaminanter såsom kviksølv, dioxiner og PCB’er ej er at finde i olien.

Normalvis er fiskeolien produceret af ekstrakt fra ansjoser, sild, sardiner, laks eller andre lignende fiskearter, hvor kendetegnet er, at det er fede fisk. Langt de fleste fiskeolier er derudover tilsat vitamin E, således olien ikke harskner.

Flydende fiskeolie eller kapsler?

Om man får de vigtige mineraler ved hjælp af flydende fiskeolie eller olie på kapsler er naturligvis op til en selv. Begge dele er muligt, og begge dele har både fordele og ulemper. De mest betydelige forskelle er smagen og holdbarheden.

Kapslerne er neutrale i smagen, og grundet emballagen sikres fiskeoliens holdbarhed og friskhed. Risikoen for, at fiskeolien harskner, er altså mindre.

Til gengæld er det nemmere at opdage, hvis en olie evt. harskner, hvis den indtages flydende, da det kan smages med det samme. Olien oxiderer dog nemmere, hvis den er flydende, da der kommer luft til olien, så snart låget på flasken tages af. Derfor opleves en kortere holdbarhed og større krav til opbevaringen – olien skal opbevares i køleskabet.

Foretrækkes den flydende fiskeolie, skal man huske, at olien skal indtages sammen med en væske med lignende konsistens – eksempelvis olivenolie. Bryder du dig dog ikke om smagen af fisk, anbefales det, at man får de vigtige omega-3 fedtsyrer gennem fiskeolie kapsler. Disse er ganske neutrale i smagen, dog lidt store at sluge, men du får samtidig alle de nødvendige mineraler og sundhedsmæssige fordele.

Du kan købe fiskeolie direkte fra Bodylab her.

Se i øvrigt også artiklen om hørfrøolie. Hørfrøolie minder i egenskaber lidt om fiskeolie.