Fiskeolie

Som kosttilskud kan du anvende fiskeolie – enten flydende eller som kapsler. Fiskeolie anvendes ofte, da mange finder det svært at spise nok fed fisk mv. til at dække ens omega-3 behov.

Omega-3 – hvad er det, og hvorfor?

Omega-3 fedtsyrer er ikke mulige at danne selv, så derfor er det alfa og omega, at disse fås via ens kost. Fedtsyrerne er nemlig fundamentale, for at kroppen fungerer. Fiskeolie indeholder eicosapentaensyre (EPA) og decosahexaensyre (DHA), hvorfor du kan få et tilskud af omega-3 fedtsyrer ved at indtage fiskeolie.

Fedtstofferne er flerumættede, og de er vigtige for dit helbred, da de stabiliserer hjerterytmen, udvider blodkarrene, modvirker blodets sammenklumpning og kæmper imod betændelse og irritation. Dit immunforsvar har altså godt af fiskeoliens indhold.

Hvordan laves fiskeolie?

Olien produceres ved, at fisken opvarmes til omtrent 100 grader, således man kan presse olien ud. Denne centrifugeres flere gange, så man sikrer sig, at vand og proteinrester fjernes.  Der er altså intet indhold af mikroorganismer. Hvis fiskeolien så skal bruges som eksempelvis kosttilskud til mennesker, foregår endnu en proces, hvor olien renses for en lang række stoffer. Dette reducerer risikoen for en harsk olie, samt at man undgår spormetaller såsom jern og kontraminanter – herunder kviksølv, dioxiner og PCB’er.

Denne rensningsproces sikrer også en bedre smag. Kapslerne er helt neutrale i smagen, hvorimod den flydende olie smager mere af fisk. Man skal huske, at denne skal indtages sammen med en lignende væske (eksempelvis olivenolie). Kapslerne er for nogle svære at sluge, hvorfor de tyr til den flydende olie.

Grundet kapslernes emballage er holdbarheden og friskheden længere end ved den flydende olie, da den nemt oxiderer, når låget tages af. Af samme årsag skal den flydende olie opbevares i køleskabet. Fordelen ved den flydende olie er dog, at du snildt kan smage, hvis olien er blevet harsk. Det er dog sjældent tilfældet, for langt størstedelen af produceret fiskeolie er tilsat vitamin E for netop at undgå, at den bliver harsk. Fiskeolie er derudover lavet af ekstrakt fra ansjoser, sild, sardiner, laks eller andre fede fisketyper.

Du kan købe fiskeolie direkte fra Bodylab her.

Se i øvrigt også artiklen om hørfrøolie. Hørfrøolie minder i egenskaber lidt om fiskeolie.