Hørfrøolie

Den vestlige kost er tit kendetegnet ved, at vi får for lidt omega-3 fedtsyrer, men alt for mange omega-6 fedtsyrer. Balancen skal gerne være intakt, og forholdet mellem de to fedtsyrer skal gerne være 4:1, hvis muligt lavere, i omega-6’s favør.

Derfor benytter flere og flere hørfrøolie, da hvert eneste frø indeholder omtrent 40 % olie. Heraf består helt op til 65 % af fedtet i olien af alfalinolensyre (ALA), og denne omdanner kroppen helt naturligt til eicosapentaensyre, også kendt som EPA, samt docosahexaensyre (DHA). Disse er omega-3 fedtsyrer, og synes du, de virker bekendte, skyldes det garanteret, at det er netop disse fedtsyrer, der findes i fiskeolie. Kan du så bruge hørfrøolie som et alternativ til fiskeolie? JA, det kan du nemlig.

hørfrø

Hørfrø

Hvor kan jeg finde hørfrøolie?

Hørfrø sælges i langt de fleste dagligvarebutikker, men bemærk venligst, at den sunde olie ikke fås, hvis frøet spises helt. Nogle vælger derfor at købe hele frø og derefter selv kværne dem i en kaffekværn – men hørfrø har et højt indhold af tungmetallet cadmium, som blandt andet nyrerne kan tage skade af. Derfor anbefales det, at olien ikke indtages i for store mængder, samt at man i højere grad vælger at købe hørfrøene som olie. Dertil kommer, at olien skal være udvundet korrekt, da den helst ikke skal udsættes for hverken ilt, lys eller for meget varme under ekstraktionen. Hvis olien ikke har været udsat for noget af dette under processen, står du med en nærende olie i hænderne – en kilde til at dække en fornuftig del af dit naturlige behov for omega-3.

Hvordan kan den anvendes?

Som før nævnt har olien ikke godt af for meget varme, og dette gælder også i dit køkken. Derfor skal olien helst holdes på køl for at undgå en harsk olie. Og benyt hellere olien ovenpå en lækker salat end i retter, hvor olien bruges til stegning eller opvarmes. Et tip er også at anvende hørfrøolien i smoothies eller måske endda proteinshakes.

Kilde: http://www.bodylab.dk/hoerfroeolie/

Nedenfor kan du se en video om egenskaber ved hørfrø og hørfrøolie. Videoen er på engelsk og Flax Seed er hørfrø:

Fedt på den fede måde

Det er næppe et nyt fænomen, at fedt er grundlæggende vigtigt for os mennesker. Fedt er byggestenen i forhold til livsnødvendige processer, der foregår i kroppen. Men fedt er en bred betegnelse, og  hører man ikke tit, at det ikke er godt at få for meget fedt? Jo, det gør man unægtelig. Derfor bør ens fedtindtag hovedsageligt indeholde umættet fedt, der netop er kendt for, at fordelingen af omega-3, 6 og 9 er fornuftig.  Fordelingen mellem omega-3 og -6 er afgørende for sundheden i olien, og det anbefales klart, at man typisk tilfører flere omega-3 fedtsyrer, end andre typer omega fedtsyrer. Det kan naturligvis variere fra person til person

Den perfekte balance og vejen hertil

Den typiske vestlige kost er kendetegnet ved en for stor ubalance imellem disse to fedtsyrer – omega-6  dominerer tydeligt. Forholdet er typisk på 10 til 1 – nogle endda 30 til 1. Det anbefalede forhold er derimod 4 til 1, og hvis muligt lavere. Men hvordan når man dette forhold? Vejen hertil er simpel: Balancen skal igen opnås, og dette kan ske ved enten at øge omega-3 indtaget, sænke omega-6 indtaget eller endda forsøge sig med begge dele samtidig.

Hørfrøolie – Omega 3 fra planteriget

Et forslag hertil er hørfrøolie. Fordelingen af fedtsyrer er utrolig fornuftig, og indholdet af omega-3 fedtsyrer er rigtig højt. Olien udvindes fra hør planten, Linum usitatissium,’s frø, og denne plante findes flere steder i verdenen, men stammer oprindeligt fra Egypten. Den etårige plantes frø indeholder omkring 40 % olie, og helt op til 65 % af fedtet i denne olie består af alfalinolensyre (ALA). ALA omdanner kroppen på fornemste vis til eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), og disse er faktisk nøjagtig de omega-3 fedtsyrer, fiskeolien er kendetegnet ved. Olien kan altså med fordel benyttes i stedet for fiskeolie, hvis dette er ønskeligt. Den eneste ting, du skal være opmærksom på, er at holde olien på køl, hvorfor den ikke bruges til madlavning, hvor olien opvarmes. Benyt den derimod til lækre salater eller som proteinpulver i eksempelvis smoothies. Mulighederne er mange, og heldigvis for det – olien kan hurtigt blive harsk, hvorfor det anbefales, at den anvendes indenfor en forholdsvis kort periode. Hørfrøolie er en simpel måde, hvorpå en stor del af dit daglige omega-3 behov dækkes.