Der er flere og flere mennesker, der bliver overvægtige viser statistikkerne, og eftersom at det kan have store helbredsmæssige konsekvenser at veje for meget, så har det naturligt forårsaget, at der er mange flere, der ønsker at tabe sig. Da vi samtidig har mere og mere travlt, så er der mange, der søger de hurtige løsninger (quickfix) som f.eks. slankepiller. Det estimeres på baggrund af det, at salget af slankepiller er 7-8 doblet indenfor det seneste årti.
På overfladen virker det også smart og mere tidsbesparende at kunne nøjes med en pille i stedet for at omlægge sin livstil og flere gange om ugen gå til det lokale fitnesscenter. Det er dog vigtigt at pointere, at slankepiller skal ses som et midlertidigt supplement, da en kostomlægning vil have en større effekt.
Når man snakker om slankepiller, er det først og fremmest vigtigt at klarlægge, at de absolut ingen effekt har, med mindre man også omlægger sin kost og dermed ændrer sin livsstil. Derudover er en del slankemidler usunde og forbindes med relativt alvorlige bivirkninger, om end disse er sjældne. Dette ligger til grund for, at fødevarestyrelsen indimellem advarer om netop slankepiller. Man skal bl.a. gå uden om dem, der indeholder stoffet efedrin.
Er du i tvivl omkring, hvordan du skal gribe din kost an ved dit vægttab, så kan du med fordel læse denne guide: https://fitnessogmad.dk/fordeling-af-mad-ved-vaegttab/.
Effekten af slankepiller
Slankepiller kan være en venlig hjælper, hvis man samtidig ændrer sine kostvaner og evt. skruer op for træningen, således vægttabet bevares i længere tid. Slankepiller er ellers blot en midlertidig løsning, og man kan som sådan ikke garantere effektivitet. De allermest populære slankepiller er de, der hæmmer fedtoptagelsen, og disse kan faktisk fås i håndkøb (eksempelvis Alli slankepiller).
Der findes slankepiller, som er nærmest bivirkningsfrie. Det er især de, der er baseret på fiberprodukter. Her har Bodylab eksempelvis ”Trimlet”, hvor fiberen glucomannan udgør basen, læs mere om dem længere nede.
Slankepiller på recept
Der er flere slankepiller, der kan fås på recept hos lægen. Typisk vil det opleves, at der er nogle receptpligtige varianter, der fjernes igen, da der bliver konstateret for alvorlige bivirkninger. Ligeledes er der andre, der fjernes på baggrund af manglende effekt. Man kan formode, at så længe antallet af overvægtige stiger støt, så vil interessen og markedet for slankemidler herunder slankepiller være i hastig fremgang.
Fremtiden vil næsten med garanti byde på mange flere alternativer, end dem vi ser i dag. Selvom mange slankepiller fjernes igen fra markedet efter, at der er konstateret nogle uhensigtsmæssige bivirkninger, så er der også slankepiller, der kan bruges som supplement til sit vægttab. Dertil hører, at selvom pillerne bliver forbudte, så sælges de stadig meget på det sorte marked. Generelt ligesom så meget andet så er det bedste råd at være skeptisk, når man indtager noget ukendt. Det er derfor altid en god idé at lave sin research, inden man sluger slankepiller, man ikke kender til.
“Uheldig” historik omkring brugen af slankepiller
Der er en lidt “uheldig” historik ved slankepiller, da der er mange, der er kommet på markedet og efterfølgende er blevet taget af igen, da der har været for alvorlige bivirkninger. Her er et udpluk af 3 varianter, der hver især havde forskellige alvorlige følger.
Her kan du læse mere, hvis du søger information omkring, hvordan du spiser sundere takeaway: https://fitnessogmad.dk/saadan-kan-du-faa-sundere-takeaway/.
Det var bl.a. tilfældet ved slankepillen Letigen, der kom på markedet i starten af 90’erne. Det krævede recept at få udskrevet og indeholder stofferne efedrin og koffein, der viste sig at være effektive i forhold til vægttab. Det viste sig sidenhen, at der kom alvorlige bivirkninger i form af hjertestop, hjerneblødninger og blodpropper. Det gjorde, at Lægemiddelstyrelsen mange år efter trak godkendelsen af slankepillerne tilbage, da der bl.a. var konstateret 10 dødsfald herhjemme, der formodes at skylde de piller.
Noget lignende var tilfældet med Reductil, der var afløseren til Letigen og indeholder det aktive stof Sibutramin. Det fungerer på den måde, at det påvirker kontrolcentrene, der styrer appetitten, så man føler sig hurtigere mæt og dermed spiser mindre. De slankepiller siges samtidig at have en fungerende effekt på forbrændingen. De havde dog en endnu kortere historik på det danske marked end Letigen, da en række undersøgelser viste, at risikoen for hjerte-kar sygdomme var større ved brugen af dem. Dér var der tale om tilfælde af blodpropper i hjertet og hjernen samt hjertestop. Flere dødsfald har bl.a. skyldtes de slankepiller og for at gøre ondt værre, så er det efterfølgende kommet frem, at dokumentationen bag slankepillerne var begrænset.
En 3. slankepille, der også var receptligtig ligesom de 2 andre er den, der hedder Acomplia. Det indeholder det aktive stof Rimonabant, der nedsætter trangen til at spise, og det skulle også have en effekt på rygetrangen. De slankepiller blev dog suspenderet fra markedet, da det viste sig at have ret alvorlige psykiske bivirkninger. Mange af brugerne blev depressive, og der var endda diverse selvmord, der menes at kunne kædes sammen med det præparat.
Appetithæmmende, optimeret energiomsætning eller øget forbrænding
Man kan derudover også få slankepiller, der hæmmer appetitten – blandet andet slankepiller baseret på CLA. Andre slankepiller optimerer kroppens energiomsætning, hvilket især gør sig gældende for slankepiller med chromium picolinate.
Derudover findes slankepiller, der øger forbrændingen. Det er dog vigtigt at bemærke, at flere af disse ikke er lovlige i Danmark, hvilket naturligvis skyldes den lange række af bivirkninger, der medfølger, hvoraf nogle er ganske alvorlige. Derfor anbefales det ikke, at disse anvendes – slet ikke, hvis man i forvejen har et dårligt helbred.
Du kan dog blandt andet vælge mellem disse slankepiller, hvis du gerne vil forsøge dig med slankepillen som ven i din nye livsstil:
Se f.eks. denne guide der indeholder tips og tricks til at få en mere effektiv træning: https://fitnessogmad.dk/saadan-faar-du-en-mere-effektiv-traening/.
Forslag til slankepiller
- Alli
Det er stoffet Orlistat, der er den primære ingrediens i slankepillen Alli. Der findes 2 forskellige varianter af de slankepiller, hvor den ene er en receptpligtig variant kaldet Xenical, der indeholder 120 mg. af det aktive stof Orlistat. Den anden variant er et håndkøbsprodukt, der hedder Alli og indeholder kun 60 mg. af samme stof. Der findes flere undersølgelser, der viser, at brugere af slankepillen Alli efter en årrække med kontinuerlig brug har lettere ved at holde vægten sammenlignet med personer, der “kun” har tabt sig ved omlægning af kosten. Dertil hører, at de fleste undersøgelser er lavet på den kraftigere variant, hvorfor der med den milde slankepille er svagere dokumentation for, at det har en effekt.
Pillerne er en såkaldt lipassehæmmer og fungerer på den måde, at det hæmmer optagelsen af fedtet fra tarmen, hvor det fedt der ikke optages udskilles via afføringen. Der kan komme bivirkninger ved brugen af de slankepiller, hvilket kan ramme ca. 20% af brugerne. Det er typisk i tarmregionen, at bivirkningerne kan opstå, og det kan bl.a. være i form af diarré, mavesmerter, luft i tarmen m.m. Som tommelfingerregel kan der sættes en sammenhæng mellem jo mere fedt, der indtages via kosten, jo flere bivirkninger ved Alli vil man opleve og med større sværhedsgrad.
Overordnet set er slankepillerne primært rettet mod folk, der er overvægtige i en sådan grad, at det er farligt for deres helbred. Ønsker du kun at tabe dig få kilo, så kan det prismæssigt ikke betale sig.
- Bodylab Trimlet
Pillerne er baseret på konjac glucoman og chrom, hvoraf førstnævnte er et naturligt, vandopløseligt kostfiber (fra roden på konjakplanten). Dette fiber kan absorbere sin egen vægt omtrent 2-300 gange, og når dette sker i mavesækken, dannes en gelémasse, der danner baggrund for en mæthedsfornemmelse. Trimlet slankepillerne er godkendte til brug – hvis de kombineres med en kaloriereduceret diæt, og gøres dette oplever flere gode resultater. Det er sågar dokumenteret af EU’s ekspertpanel (EFSA).
Slankepillerne er desuden nærmest uden bivirkninger, de eneste der er registreret er milde symptomer ved fordøjelsen herunder luft i maven. Det er indvididuelt om, hvorvidt de virker. Du kan læse mere om slankepiller fra Bodylab her.
- TrimSpa
TrimSpa er en 3. slankepille, der også er meget populær. De indeholdt til at starte med det omtalte stof efedrin, der er blevet forbudt i slankepiller. TrimSpa slankepillerne er efterfølgende blevet erstattet med Hoodia Goordonii, der er et stof fra en sydafrikansk plante. Derudover indeholder det krom, vanadium, glucomannan og grøn te-ekstrakt. Det har eftersigende en kraftig appetithæmmende effekt, ligesom Bodylabs Trimlet også har.
Pillerne kan give følgende bivirkninger: hjertebanken, søvnløshed, nervøsitet, migræne og forhøjet blodsukker. Det skal også tilføjes, at TrimSpa ikke anbefales for folk, der er i behandling for antidepressiver samt blodfortyndende medicin.