Har du styr på vitaminerne? Vi ved alle, at vi bør spise varieret, så vi får nok vitaminer. Men hvilke fødevarer indeholder hvilke vitaminer? Og har du brug for et tilskud af nogle af dem? Læs mere om det herunder.

Vi ved alle, at det er vigtigt, at vi får nok vitaminer. Men hvilken forskel for din krop gør de forskellige vitaminer egentlig? Mange af os tager en multivitaminpille hver dag for en sikkerheds skyld, men kan du egentlig undvære den daglige pille?

Vi har brugt netdoktor.dk til at checke op på om informationerne er korrekte. Se deres informationsartikel her: https://netdoktor.dk/vitaminer/vitaminerhvilke.htm

 

A-vitamin

A-vitamin er meget vigtigt for synet. Hvis du mangler vitaminet fører det faktisk til, at du bliver natteblind. Det findes dog i en række forskellige fødevarer og er derfor nemt for dig at få nok af. Du finder for eksempel A-vitamin i mælkeprodukter, berigede margariner, æg, grønkål, gulerødder, gule frugter, lever og fiskeleverolie.

Hvis du får for meget A-vitamin, kan du godt blive forgiftet af det. Det sker, hvis du indtager mere end 15 mg om dagen. A-vitamin bliver ophobet i kroppens fedtdepoter, hvorfor det på et tidspunkt kan føre til en forgiftning.

B12-vitamin

Vitaminet er afgørende for dannelsen af røde blodceller og nye nerver. Det findes primært i animalske produkter som mælk, ost og kød. Særligt oksekød, svinekød og lever. Det er også grunden til, at vegetarer og veganere oftere mangler vitaminet end andre.

Mangel på B12-vitamin viser sig som træthed, nervøsitet og tilbagetrukkethed. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på det. Normalt bør du få 2 mg om dagen af vitaminet, men hvis du ammer, bør du få hele 2,6 mg.  

C-vitamin

C-vitamin har en lang række forskellige funktioner i kroppen. Nogle af de vigtigste er at:

  • Styrke immunforsvaret
  • Beskytte mod virus
  • Nedsætte kolesterolindholdet i blodet
  • Være et naturligt afføringsmiddel
  • Styrke cellerne

Vitaminet findes i en række grøntsager og frugter. Det er blandt andet citrusfrugter, kiwi, bær, blomkål, tomater, kartofler og grønne blad-grøntsager.

D-vitamin

D-vitamin er afgørende for niveauet af kalk og fosfat i kroppen. Det sikrer derfor, at du får stærke tænder og knogler. Vitaminet findes både i madvarer som mælkeprodukter og fed fisk. Den vigtigste kilde til D-vitamin er dog solens stråler. Fra maj til september kan du få D-vitamin fra solens stråler ved at opholde dig i den 5-30 minutter om dagen med bar hud i ansigtet, på underarmene og underbenene.

Hvis du ikke er så meget ude, hvis du går tildækket, er gravid, eller har høj risiko for knogleskørhed, bør du tage et tilskud af D-vitamin. Du kan for eksempel finde det her.

Folinsyre

Folinsyre er afgørende for dannelsen af røde blodceller. Det findes i fødevarer som gulerødder, gær, lever, æggeblommer, abrikoser, græskar, melon, bønner, rug, avocado og fuldkornshvede.

Når du spiser en almindelig varieret kost, behøver du ikke at tage ekstra tilskud af folinsyre, men hvis du er gravid, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du tager 5 mg om dagen. Det samme er tilfældet for børn, der er født med rygmarvsbrok.

Close
Like gerne vores side,nu hvor du har mulighed for at få en gratis kostplan :)
Hvis du liker hjælper du os med at blive bedre