Danmark er fyldt med høje mennesker, ligesom vores nabolande er. De nyeste tal viser, at den gennemsnitlige danske mand er 181,4 centimeter høj, og den gennemsnitlige danske kvinde er 167,2 centimeter høj. Dette er fundet ud af via en kæmpe undersøgelse, hvor man har sammenlignet næsten 1.500 tidligere undersøgelser. På denne måde har man kunne sammenligne hele verdens gennemsnitlige højde, hvor Danmark altså placerer sig rigtig fint i toppen.

Undersøgelse af gennemsnitshøjde i Danmark

Undersøgelsen sammenligner indberettede højder for hver befolkning for at se, hvorledes det står til med menneskets udvikling. Hvad angår højde, har danskere altid ligget højt, da vi ganske enkelt er et højt folkefærd. Højde måles desuden altid ud fra køn, da mænd generelt er højere end kvinder. Dog kan man godt lave en overordnet gennemsnitshøjde for Danmark. Derved har den gennemsnitlige dansker en højde på 174,3 centimeter.

Globalt set har danskere ikke haft det største vokseværk. Denne pris går til Iran og Sydkorea for henholdsvis mænd og kvinder. Iranske mænd er på de sidste 100 år blevet hele 20 centimeter højere i gennemsnit, hvor sydkoreanske kvinder i gennemsnit er blevet 16,5 centimeter højere.

Hvad påvirker et menneskes højde?

Dog følger Danmark godt med, hvad angår gennemsnitshøjde. Gennemsnitshøjden i Danmark er nemlig steget med 11,8 cm for mænd og 10,1 cm for kvinder på 100 år. Overordnet har gener ikke lige så meget at skulle have sagt som kost og sundhed i løbet af barndommen. Ved at spise en varieret og sund kost, få nok søvn og have et godt, mentalt helbred er det nemmere for et barn at nå sin højest mulige højde.

Hvis du har lave forældre, er der selvfølgelig stadig mindre sandsynlighed for, at du bliver over gennemsnittet rent højdemæssigt. Men et roligt hjemmemiljø, god mad og rigeligt med motion gør en kæmpe forskel for, hvor meget man potentielt kan vokse. Her har Danmarks længerevarende titel som verdens lykkeligste land sikkert haft en indflydelse på den danske gennemsnitshøjde.

Bliver vi højere eller lavere?

I løbet af blot 100 år er den gennemsnitlige dansker blevet over 10 cm højere. Det viser en sammenligning mellem gennemsnitshøjde på danskere født i 1896 og danskere født i 1997. Selvom menneskeheden over hele verdenen bliver højere med årerne, er danskerne helt i front. Faktisk har gennemsnitshøjde kunne måles så præcist, at der kunne laves en top 10-liste over lande med den højeste befolkning.

På denne top 10-liste findes der kun europæiske lande, og den er fordelt efter køn. Det vil sige, at de danske mænd ved sidste måling var på 5. pladsen verden over med 181,4 cm i gennemsnit. Kvinderne var lige lidt bagud men indtog stadig en flot 7. plads med 167,2 cm i gennemsnit. Den gennemsnitlige mand har dog altid været højere end den gennemsnitlige kvinde, så forskellen er faktisk minimal mellem de to køn, selvom danske kvinder er to pladser bagud.

Det, at danskerne tårner op, kan skyldes vores store fokus på sund livsstil og vores gode levevilkår herhjemme i vores flade, grønne land. Danmark er et rigt og sundt land, hvor vi lægger fokus på bevægelse, positur og kost. Dette gør det nemmere for os at skyde i vejret og kan sagtens tænkes at være grundlaget for den imponerende vækst.