Hvor mange penge man bruger på det månedlige madbudget er vidt forskellig, hvilket gør, at der kan være store inspirationskilder i disse forskelligheder. En hurtig tanke kan f.eks. være, at man bruger mange penge på mad, hvis ens hobby netop er at lave mad og man gerne står i køkkenet i flere timer.

 

Men hertil skal man tænke på, at den gastronomisk kyndige madelsker ofte også ved, hvad tingene koster og samtidig ved, hvordan et måltid kan sammensættes uden at det behøver koste en formue. Hvis man ikke har kendskab til sådanne tricks, kan man fejlagtigt handle ind med tanke på, at jo dyrere råvarer er jo bedre kommer det samlede måltid også til at smage.

 

Nedenfor har vi samlet nogle af de spørgsmål, som du kan stille dig selv i forhold til, hvor mange penge du bruger på mad hver måned.

 

Gemmer du kvitteringer?

Det kan virke som en større indsats at bede om kvitteringerne ved hvert indkøb og udregne den samlede omkostning ved månedens afslutning. Men ikke desto mindre giver det værdifuld indsigt i, hvordan pengene bruges og om der er forbrugsvaner, der med fordel kunne reduceres eller skæres helt væk.

 

Hvis man ikke gemmer kvitteringerne, kan man måned eller måned bruge ens penge uhensigtsmæssigt i forhold til, hvordan man egentlig gerne vil. I programserien Luksusfælden er en typisk kilde til et overforbrug også de medvirkendes madvaner, hvor de bliver overraskede over, hvor mange penge de faktisk bruger på mad. Som oftest er et sådan overforbrug finansieret gennem diverse lån og kreditter.

 

Hvor ofte spiser du ude?

Et scenarie for nogle kan være, at de forsøger at spise billigt og nemt hele ugen. Både for at holde omkostninger nede, men også fordi det er nemt at købe diverse billige færdigretter. Når man så kommer til weekenden, føler man psykologisk at man har bedre råd til at gå ud og spise eller handle dyrere ind. Det kan også sagtens være tilfældet, at dette er den mest ideelle økonomisk løsning, hvor man kommer nemt og billigt gennem hverdagen med udsigt til en herlig kulinarisk weekend.

 

Det kan dog også være, det slet ikke forholder sig sådan. Et overforbrug i weekenden kan resultere i, at hverdagens besparelser ikke nytter særlig meget. Med indsigt i ens reelle forbrug kan man bedre tage stilling til på et oplyst grundlag, om ens livsstil skal ændre sig og f.eks. skrue ned for forbruget i weekenden mod et større økonomisk råderum i hverdagen.

 

Er du tilbudsjæger?

Du har netop fået fri fra arbejdet, der skal hentes børn, handles ind og du skal hjem og i gang med madlavningen. Det er hverdagen for mange familier, og indkøbsturen foregår ofte ikke i et økonomisk hensigtsmæssigt tempo, da det primært handler om at købe hvad der er nødvendigt og hvad lysten er til, fremfor at kigge på hvad tingene koster.

 

Der er dog væsentlige besparelser at hente ved at kigge efter tilbud forinden og dermed planlægge hjemmefra, hvad aftenens menu skal stå på og dermed hvor der skal handles ind. På den måde overlader man heller ikke aftenens menu til den til tider manglende kulinariske kreativitet, mens man står med trætte, sultne børn på indkøbsturen.

 

Hjælpsomme apps

Der findes mange forskellige hjælpsomme apps, hvor du kan søge inspiration til billige og lækre opskrifter, lave mad- og indkøbsplaner og meget andet. En app som dog er yderst værdifuld er app´en fra den danske virksomhed Toogoodtogo. Med denne app ved hånden kan du tilmelde dig og bestille mad fra diverse bagerier, restauranter, cafeterier og lignende, som ellers ville blive smidt ud ved lukketid.

 

Der er altså tale om mad med høj kvalitet, som bare ikke kan sælges dagen efter og derfor skal smides ud. Men fremfor at smide det ud har aktørerne tilmeldt sig Toogoodtogo og derigennem dagligt tilbudt forbrugere at købe denne mad til yderst lave priser.