Når du er til tjek hos lægen, vil du ofte få målt dit blodtryk og få to tal at vide – det systoliske og det diastoliske blodtryk. Her kan du få en lidt nærmere forklaring på, hvad blodtrykket egentlig betyder og lære, hvordan du selv kan måle og høje øje med dit blodtryk! 

Artiklen er skrevet af Pia Hostrup Bølgestrand, der til daglig er farmakonom hos Med24.dk 

Hvad betyder blodtrykket? 

Blodtrykket er egentlig et udtryk for den kraft, som hjertet pumper blodet rundt i kroppen med samt hvor stor modstand blodet møder i blodårerne. Blodtrykket er altså blodets pres på væggene i blodårerne, og hvis der er et højere tryk på årerne end normalt, har man et blodtryk, der er for højt.  

Der er flere forskellige faktorer der spiller ind på blodtrykket, men rigtig meget af det har noget med din livsstil at gøre. Hvis du har et blodtryk, der er for højt, er der altså stor sandsynlighed for, at du kan ændre på det ved at lave lidt om i din hverdag.  

En af de allervigtigste faktorer, er din generelle sundhed – altså dit forhold til kost, motion og overvægt. En diæt med for meget og for fed mad kan betyde en stigning i vægt, et højt kolesteroltal og et dårligt blodomløb med for meget pres på blodårer og hjerte. Hvis du på samme tid heller ikke motionerer, får du ikke trænet dit kredsløbs evne til at transportere blodet rundt i kroppen, og det kan resultere i en farlig cocktail, hvor du har øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. 

 

Sådan måles blodtrykket 

Der er en del forhold, som du bør tage hensyn til, inden du skal i gang med at måle dit blodtryk derhjemme. For det første skal du vælge den samme arm, som din læge brugte til at måle blodtrykket, så du kan undgå så mange forstyrrende forskelle som muligt. Derudover er det vigtigt, at du er helt afslappet og sidder behageligt og uanstrengt, så din krop er helt i ro. Det kan nemlig forstyrre resultatet, hvis du snakker eller bevæger dig under målingen. 

Alt efter hvilken blodtryksmåler du bruger til at teste dit blodtryk, skal du følge anvisningerne og guiden der følger med, så du er sikker på, at du bruger måleapparatet korrekt og få så præcise resultater som muligt. 

Der følger en blodtryksmanchet med til din blodtryksmåler, som er en form for armbind, der er koblet til maskinen. Når du påbegynder målingen, vil manchetten blive pustet op og give en let strammende fornemmelse i armen, men det er blot for at apparatet kan måle dit blodtryk. Efter lidt tid vil luften blive lukket ud af manchetten igen, og trykket på din arm forsvinder. Forsøg at sidde så stille som muligt under målingen, selvom du kan blive overrasket over fornemmelsen – husk at trække vejret regelmæssigt og kontrolleret. 

For at få de mest præcise resultater, bør du foretage 3 målinger efter hinanden og så tage gennemsnittet af dine 3 resultater. På skærmen vil du kunne læse 3 forskellige tal, der viser det systoliske tryk, det diastoliske tryk og din puls. Alt efter hvilken blodtryksmåler du har, vil det systoliske typisk stå lige over det diastoliske, og du vil kunne aflæse puls nederst eller for sig selv.  

Du kan finde et stort udvalg af klinisk testede og godkendte blodtryksmålere lige her, hvor du også kan finde mere information og viden omkring målingen af dit blodtryk.

 

Få et sundere blodtryk 

Hvis du har fået målt dit blodtryk til at være for højt, kan det være en god idé at tage en snak med dine læge om mulighederne for at sænke dit blodtryk, så det ligger indenfor de normale værdier. Hvis du er overvægtig eller har usunde vaner, der inkluderer fed og salt mad, alkohol og rygning, er det et godt sted at starte, da disse vaner i nogle tilfælde er med til at forværre et højt blodtryk. Du bør dog gradvist forsøge at ændre på din livsstil, så du finder frem til en levevej, hvor du kan overholde dine mål. Rigtig mange forsøger sig nemlig med at droppe alle sine usunde vaner på én gang, og så er der desværre stor risiko for at falde tilbage i det usunde mønster og forbrug. 

For meget mere information omkring blodtryk, måling af blodtryk og råd til at få et sundt og normalt blodtryk, kan du læse artiklen “Blodtryk | Det siger blodtrykket om din sundhed”.