Der findes enormt mange vine på markedet, som alle er vidt forskellige, og det kan derfor være svært at vælge, hvilken vin du skal servere til din mad. Der findes både rødvine, hvidvine og rosevine på markedet, som alle har forskellige smagsnuancer, der basser til forskellige retter og madvare.

Er du i tvivl om, hvilke vine, du skal vælge til dine madretter? Så er du kommet til det rette sted. Herunder får du nemlig en guide til, hvordan du finder den rette vin til maden.

Rød, hvid eller rose?

Som tidligere nævnt findes der et hav af forskellige vine på markedet, som alle har forskellige smage. Disse forskellige vine er inddelt i rødvine, hvidvine og rosevine. Inden du kan vælge den rette vin til din mad, er det vigtigt, at du er klar over, hvilke smagsnuancer de forskellige vine har.

Rødvine har ofte en tungere smag, som passer perfekt til eksempelvis en oksekødsbøf eller et større stykke mørkt kød. De forskellige molekyler i den lækre rødvin blødgør kødet, og giver dig dermed den bedste smagsopleveret. Skal du altså nyde en tungere middag, der indebærer kød, er det altså oplagt at vælge en rødvin.

Hvidvine er en smule lettere i smagen end rødvine. Du kan finde et stort udvalg af hvidvine, der er friske og lette i smagen, og som derfor passer perfekt til enklere og lettere retter. En god hvidvin passer eksempelvis perfekt til et stykke kylling, et stykke fisk eller en salat.

Rosevinen adskiller sig meget fra tidligere nævnte rødvine og hvidvine. Rosevinen er ikke for alle, da denne ofte har en frisk smag af blomster og frugt. Rosevinen fungerer godt en sommeraften, hvor maden ikke er det største fokus. Det er uden tvivl vigtigt, at du vælger de rette vine til din mad!

Overvej smagsnuancerne grundigt

Som førnævnt indeholder de forskellige rødvine, hvidvine og rosevine på markedet flere forskellige smagsnuancer. Der er stor forskel på, hvordan en hvidvin fra et bestemt mærke smager, i forhold til en hvidvin fra et andet mærke smager. Derfor er der forskellige regler, du skal huske, når du ønsker at matche dine vine med din mad.

En af de vigtigste huskeregler er, at har du noget syrligt og friskt på tallerkenen, skal du nyde det med en syrlig og frisk vin. Drikker du en sød vin med et syrligt måltid, vil dit måltid hurtigt blive neutraliseret, og vil dermed ikke smage lige så syrligt, som det oprindeligt var meningen.

En anden god huskeregel er, at et saltet måltid skal drikkes med en sød vin. Grunden til dette er, at det salte i maden, blandet med det søde fra vinen, giver den helt rette smagsoplevelse. Sidst, men bestemt ikke mindst, skal du huske, at søde måltider skal nydes med søde vine. Der er en grund til, at der findes ekstra søde dessertvine! Syrlige vine passer på ingen måde med søde måltider, og det er derfor vigtigt, at du overvejer grundigt, hvilke vine du eksempelvis skal servere med en sød dessert.

Nu er du klar til at finde de rette vine til din mad!