Hvis du løber med jævne mellemrum, så er sandsynligheden for at du løber med lyd i ørerne ret høj. Ifølge en undersøgelse af det amerikanske løbeblad, Runnersworld, er det ca. 61% af alle løbere, der lytter til et eller andet mens de løber. De fleste (82%) lytter til musik, mens de resterende lytter til noget andet – typisk podcasts.

Fordele ved earplugs

Der er ingen tvivl om at musik gør, at dit løb føles lettere og musikken i sig selv kan gøre det mere motiverende og ligefrem gejle dig op til at præstere bedre. Ifølge løbecoach Jan P. Olsen kan musikken også medvirke til, at man holder et mere konstant tempo og kadence og på den måde får mere ud af det enkelte træningspas.

Ulemper med lyd mens du løber

Uden at du ligefrem kan udvikle lydfølsomhed ved musik i ørerne, så er der dog også nogle ulemper.

Den vigtigste er måske, at du lukker alt ude og ikke følger med i, hvad der foregår rundt omkring dig. Til fare for både dig selv og andre. Og hvor musikken kan være med til at holde tempo og kadence, så kan det være en ulempe, når du kommer til dit løb og skal præstere på selve dagen. I mange løb må man ikke have devices med og så nytter det ikke noget, at du er blevet afhængig af dem.

Endelig er der den sidste ulempe. I dag har vi altid en eller anden form for device med os – typisk en mobiltelefon. Men løb bør også være en måde at slippe fri for alle de ting, der stresser os, og ikke mindst den multitasking, vi er blevet så vant til. Og det at lytte til musik eller podcasts, mens vi løber, er altså en form for multitasking.

Så hvor løb skulle være med til at afstresse os, bliver resultatet det modsatte.

Så prøv at være ”unplugged” næste gang du løber og lyt til verden. Det er godt for din sjæl.