Løb er som udgangspunkt en fantastisk motionsform, fordi du kan træne, når du vil. Løb kræver ikke planlægning, faste træningstider eller meget udstyr. Det kræver ikke mere end et par gode løbesko og noget komfortabelt løbetøj. Men det er også en træningsform, som for mange nyopstartede løbere betyder overbelastningsskader i knæ, skinneben og akillessene. Så læs med her, hvordan du kan komme godt i gang med løb – uden at få skader.

Forøg gradvist belastningen

Når du starter med at løbe, så tag et kritisk blik på din nuværende træningstilstand, din alder og din vægt. Hvis du er meget utrænet i dine ben eller hvis du er overvægtig, så start op med nogle gåture de første par måneder. Gerne to gange om ugen. Herefter kan du øge belastningen ved at veksle mellem gang og løb. 5 x 2 minutters løb med 1 minuts gå-pause er lige så godt som 10 minutters løb uden pause.Sæt et realistisk mål for dig selv – og basér det ikke på løbetider eller kalorietabeller. Dit mål kunne fx være at kunne løbe 20 minutter uden stop, at gennemføre et 5 km løb eller at løbe to gange om ugen i 6 uger i træk.

En  ting der skal være styr på, er dine sko. De behøver ikke koste en formue, men det er stadig essentielt at du investerer i nogle gode løbesko, der passer til din løbestil. Du kan finde et stort udvalg af gode løbesko her. Du kan få taget en løbetest for at være helt sikker på, at finde nogle der passer dig.  De kan ikke løbe for dig, men de kan sagtens give de sidste 10%. 

Løb året rundt


En klassisk fejl er at bygge en god løbeform op hen over forår, sommer og efterår, og så smide det hele på gulvet om vinteren. Når så foråret vender tilbage, starter man op for fuld skrue igen med den gode løbeform i hukommelsen. Men da styrke og udholdenhed fuldstændig er gået tabt i vinterpausen, ender det ofte med overbelastninger. Derfor: løb 2 dage om ugen – også om vinteren. Det kan anbefales at købe et godt sæt vinterløbetøj, som kan holde dig varm i starten af løbeturen og transportere sved væk fra kroppen, så du ikke når at blive kold.