BCAA (Forgrenede aminosyrer)

BCAA – Når man snakker om aminosyrer, er der hele tyve forskellige slags. Ni af dem er helt essentielle, og en tredjedel af de proteiner, muskulaturen består af, er forgrenede aminosyrer. Sådanne aminosyrer er følgende tre, som er utrolige vigtige – især når man træner, da behovet for netop disse aminosyrer øges i takt med din træning. Det kan dog synes svært at leve op til dette behov udelukkende ud fra kosten. Derfor anvender flere BCAA som kosttilskud. De dannes nemlig ikke naturligt, så du er nødsaget til at indtage disse med kosten. Når man er aktiv frisættes mange forgrenede aminosyrer nemlig, som derefter nedbrydes. Der bruges altså utrolig mange af disse aminosyrer, og ved at tage BCAA som kosttilskud forsøger man at bremse nedbrydningen.

Leucin, isoleucin og valin

Der er tale om de tre forgrenede aminosyrer leucin, isoleucin og valin. Du undrer dig måske over, hvorfor de omtales som BCAA, men grunden er blot, at på engelsk omtales de tre aminosyrer for ”branched-chain amino acids” – deraf navnet BCAA.

BCAA udgør som sagt omtrent en tredjedel af de vigtige aminosyrer i muskelproteiner. Alligevel adskiller de sig en del fra de sidste to tredjedele. Disse går nemlig til leveren og omsættes heri, men BCAA føres faktisk efter optagelse med blodet til selve skeletmuskulaturen og forbrændes heri. Her indgår de enten i proteinsyntesen, i energistofskiftet eller i dannelsen af alanin og glutamin ( aminosyrer). Leucin indgår i opbygningen af protein – og udgør faktisk 9 % af aminosyresammensætningen i muskelproteiner. Derudover er leucin utrolig vigtig i forhold til proteinsyntesen og reguleringen heraf, efter musklerne har arbejdet. Isoleucin øger musklernes optag af glukose, hvorimod valin ikke har den store funktion i forhold til leucin og isoleucin. De fleste produkter med BCAA indeholder to tredjedele leucin og en tredjedel isoleucin og valin.

Anti-katabolsk effekt

Under og efter hårdt arbejde har BCAA den effekt, at de nedsætter frigivelsen af aminosyrer fra musklerne. Det giver en anti-katabolsk effekt. De hæmmer altså nedbrydningen af muskelprotein grundet den reducerede nitrogrenudskilning. Med andre ord mindskes proteinsyntesen ikke – muskelvækst undgås altså IKKE.

Derudover kan aminosyrerne omdannes til glukose og andre produkter, eksempelvis pyruvat, som bruges til at producere mere ATP. Derfor bruges BCAA ofte for at bibeholde så meget muskelmasse som muligt – især hvis du ”cutter”. Derudover har BCAA den fordel, at disse aminosyrer sænker mængden af tryptophan – med andre ord er det en fordel, da tryptophan, når det konverteres til serotonin, øger din træthed. Nogle mener altså, at hvis du generelt er trænet, så fremskyndes restitutionen ved indtagelse af BCAA.

BCAA går altså udenom leveren, og baggrunden for, at man mener BCAA kan forbedre præstationsevnen er, at udholdenhedsarbejde øger skeletmuskulaturens forbrug af netop BCAA.

Hvorfor rent BCAA?

BCAA er et proteintilskud og er en naturlig del af proteinpulver, men du kan også få det som både piller og pulver.

BCAA absorberes hurtigt i blodet, og fordelen ved at tage BCAA i ren form er, at kalorieindholdet er mindre end i eksempelvis proteinpulver. Derudover skal kroppen ikke først hydrolysere proteinet. Det optages altså direkte og undgår dermed spaltningen, der skal til, før de frie aminosyrer kan bruges til at sammensætte de proteiner, kroppen har brug for.

Du kan dog snildt ”blot”anvende almindeligt whey proteinpulver, da det også indeholder en stor mængde BCAA. Derudover mener flere, at hvis du i forvejen spiser rigeligt med protein, er fremgangen ikke så tydelig.

Fordelene skitseres dog som: forbedret immunfunktion, reduceret træthed, reduceret muskelnedbrydning og reduceret kalorieindhold. Derudover går BCAA direkte i musklerne.

Hvor tit skal jeg tage det?

bcaa

BCAA fra Bodylab

Bruger man BCAA som kosttilskud, anbefales det, at man indtager det 2 til 3 gange om dagen – med mulighed for at supplere eksempelvis før sengetid. Man siger som hovedregel, at man bør indtage BCAA 30 minutter før træning samt lige efter. Derudover er det også en god ide at indtage BCAA, lige når man slår øjnene op. Det er dog meget forskelligt, hvilken mængde der anbefales, og det afhænger også af din fysiske aktivitet samt størrelse. Fødevarestyrelsen anbefaler 2 g. dagligt.

Bodylab tilbyder blandt andet disse 12 forskellige smage:

BCAA ICE TEA PEACH
BCAA ELDERFLOWER/HYLDEBLOMST
BCAA CACTUS/LIME
BCAA WATERMELON
BCAA GREEN APPLE
BCAA COLA & LIME
BCAA ENERGY
BCAA SOUR LEMON LIME
BCAA STRAWBERRY KIWI
BCAA MANGO NECTAR
BCAA SWEET ORANGE
BCAA TROPICAL PINEAPPLE

Du kan finde ovenstående BCAA her hos Bodylab.

Nedenfor kan du se en video om BCAA: