Kokosolie kan anvendes til stort set alt tænkeligt – også indenfor madlavning. I en koldpresset og uraffineret form er olien en af de allermest varmestabile planteolier, og derfor er den særdeles fordelagtig at benytte til både stegning og bagning ved høje temperaturer. Olien udvikler nemlig ikke transfedtsyrer i samme mængde som andre olier, når den udsættes for varme. I forhold til stegning og bagning anbefales kokosolie uden smag. Hvis olien benyttes til bagning, udskiftes den anviste smør blot på lige fod med kokosolien.
Kan du til gengæld slet ikke få nok af smagen af kokosolie, kan du snildt bruge olien som smør og dermed erstatte den noget syndigere smør. Du kan også pifte smoothien op med en frisk kokossmag, og dermed få ekstra gode fedtsyrer. Mæthedsfornemmelse får også et skub i den rigtige retning. Frugternes næringsstoffer absorberes bedre med kokosolie.
Tip: Tilsæt kokosolie (og havsalt) på dampede grøntsager, og de fedtopløselige vitaminer vil sprudle langt mere effektivt frem.
Andre ideer kan være, at man putter en skefuld af olien i kaffekoppen, så energien øges endnu mere. Tip: Blend den varme kaffe og kokosolien, og få en lækker, cremet og tyk smag – og spar på den måde på fløden i kaffen.
Olien er også særdeles fordelagtig i forbindelse med smeltet chokolade – chokoladen får en bedre konsistens, og din gode samvittighed øges.
Derudover er olie fra kokos en fundamental fødevare, hvis du er tilhænger af veganske retter eller paleo-livsstilen. Olien bliver nemlig fast, hvis temperaturen ikke overstiger de 24 grader.
Vær dog opmærksom på, at olien indeholder relativt mange kalorier. Du kan finde ovenstående kokosolie fra Bodylab her.
Hvad består kokosolie af?
Kokosolie indeholder utrolig meget caprinsyre, caprylsyre og laurinsyre, der har anti-mikrobielle egenskaber, og derfor er olien især populært grundet sin både antivirale og antibakterielle virkning, samt derudover også sin svampedræbende virkning.
Olien indeholder også mættet fedt i form af MCT, der kan være en god hjælper, hvis forbrændingen skal øges. Triglyceriderne lagres nemlig IKKE som fedt – men smutter i stedet videre til leveren og omdannes til energi. Dette er især fordelagtigt, når trætheden nærmer sig – eksempelvis efter en hård træning.
Olien frigives over et større timeantal, hvorfor den bidrager til et mere stabilt blodsukker og skaber dermed balance.
Kokosolie er altså især fordelagtigt som et erstattende fedtstof.
Du kan se en video nedenfor om kokosolie og 30 forskellige måder at bruge olie fra kokos:
Hvad er kokosolie
Kokosolie er et fedtstof, som kan tåle meget høje temperaturer – hvorfor det også er velegnet til stegning. Kokosolie er rig på laurinsyre, som har antibakterielle og svampedræbende egenskaber.
Olien er fast og hårdt ved op til 24° C, men bliver flydende ved højere temperaturer. Olie fra kokos kan bruges til rigtig mange ting – ikke kun til at stege i.
- Øjenmakeup- og sminkefjerner
- Læbepomade
- Ansigtsskrub og -creme
- Hårkur
- Røde babynumser
- Massageolie
- Bodylotion
- Potefedt (til dyr)
- Ingrediens til
- Chokoladekager
- Konfekt
- Smoothies
- Is
- Bærmousse
- og meget, meget mere.
Kokosolie smager af … kokos. Denne smag overføres til din mad, når du steger i olien eller bruger olien som ingrediens, derfor er den bedst til eksempelvis thaimad og søde sager.
Helsekost?
Der er ingen videnskab, der understreger at kokosolie er helsekost, men det er sundere end eks. animalske fedtstoffer. Og laurinsyren er også med til at styrke immunforsvaret.
Er kokosolie egentlig ikke bare palmin på glas?
Palmin er et restprodukt af kokosolie. Palmin er raffineret kokosfedt. Derfor er disse to produkter overhovedet ikke det samme.
Hvorfor er koldpresset eller jomfru bedre end raffineret?
Den raffinerede version er renset ved rimeligt kradsbørstige metoder. Der kan f.eks. anvendes natriumhydroxid – kaustisk soda og lud – eller petroleum. Det får olien til både at dufte og smage forfærdeligt, så derfor tilsætter man kunstige smags- og aromastoffer. Det er derfor du frå et bedre og sundere produkt, når du køber økologisk, koldpresset kokosolie.
Helbredelse af kræft?
En australsk undersøgelse i 2013 skulle angiveligt have vist, at når laurinsyre – som kokosolie jo indeholder store mængder af – blev tilsat en saltopløsning, kunne det slå kræftceller ihjel. Men der bør nok lidt mere og længerevarende forskning til at bevise dette.
Sundt for hjertet?
Der er mange, der mener, at kokosolie har en gavnlig effekt på hjerte-kar-systemet, fordi selvom olien indeholder 90 % mættet fedt, så består to tredjedel af fedtet af sunde, mellemlange fedtsyrer i stedet for lange fedtsyrer.
Det faktum skulle tilsyneladende hæve indholdet af det sunde kolesterol i blodet, og derfor modvirke åreforkalkning og blodpropper. Men det resterende fedt er med til at hæve indholdet af det dårlige kolesterol i blodet, så at bruge kokosolie som et middel mod forhøjet kolesterol er som udgangspunkt ikke en god ide. Men det er da bedre end med så mange andre fedtstoffer, som kun øger det dårlige kolesterol.
Kan man tabe sig med kokosolie?
Efter sigende lagres olie fra kokos ikke som fedt – altså sætter sig ikke på sidebenene – men bruges af kroppen til energi. Olien skulle angiveligt også forhøje kropstemperaturen og sætte gang i stofskiftet, så kroppen vil forbrænde overflødige kalorier hurtigere. Men som altid: ALT feder, hvis bare du indtager nok af det.
Hvorfor vælge kokosolie frem for andre olier
Der er ikke evidens for at kokosolie er sundt for hjerte-kar-systemet, kan helbrede kræft og lignende, men det betyder ikke, at du skal vælge kokosolie fra, for:
- Olie fra kokos er sundere end animalske fedtstoffer
- Du kan bruge olien til meget andet end at stege i
- Det er nemt og hurtigt for kroppen at forbrænde olie fra kokos
- Olien indeholder store mængder af den antibakterielle og svampedræbende laurinsyre
- Hvis du kan lide kokos – hvorfor så ikke?
Men husk det skal være den økologiske, koldpressede jomfru kokosolie.