Chiafrø

chiafrøMed chiafrø er der en rigtig god chance for, at du føler dig både propmæt og fyldt med omega-3. Chiafrø absorberer nemlig sin egen vægt omtrent 10 gange på 10 minutter, hvis de kommer i vand, så mæthedsfølelsen kommer helt af sig selv.

Bag pandekager, mix en smoothie eller..

Mulighederne er mange med chiafrø, og kun din fantasi sætter grænser.  Chiafrø kan nemlig ikke blot optage vand – du kan også kombinere frøene med en lækker frugtsaft eller andet, der frister.  Frøene bruges blandt andet i chia-budding, alverdens slags bagværk, i smoothies, som drys på salater eller yoghurt og endda også i pandekager. Et forslag kunne også være at bruge frøene, tilsat i skyr, i en overnight-grød, så du er sikker på en god mæthedsfølelse næste morgen.

Når chiafrø anvendes i bagværk, forbliver brødet ekstra fugtigt og lækkert i længere tid, netop fordi chiafrøene absorberer sin egen vægt i væske. Om du vælger at blødgøre dem, er dog helt op til dig. Frøene er nemme at blødgøre – bland dem blot med eksempelvis vand i blandingsforholdet 1,5:1, og opbevar massen på køl. Herefter kan du benytte den til diverse retter, og nogle erstatter endda æg med massen.

Og uanset hvilken ret, der bliver piftet op med chiafrø og dermed næring, så forbliver smagen nærmest uændret. Chiafrø har nemlig en ganske neutral smag.

Vær dog opmærksom på, at de absorberende egenskaber gør, at du er nødt til at drikke en masse væske efter indtagelse.

Hvad indeholder chiafrø?

For at gøre det mest overskueligt, sammenligner vi det lige først med kendte fødevarer. Eksempelvis indeholder chiafrø flere antioxidanter end blåbær, man jo som oftest får foreslået, hvis man netop ønsker antioxidanter.

Derudover er chiafrø fyldt med kalium, som er særdeles vigtigt for kroppen, da kalium bidrager til at opretholde væskebalancen i kroppen. Normalvis har du garanteret hørt, at bananer er gode hertil, og det er de bestemt også. Nu har du blot endnu en mulighed for at indtage kalium i en høj dosis.

Derudover indeholder chiafrø calcium, protein og fibre. Eksempelvis indeholder 28 g. chiafrø hele 18 % af den anbefalede daglige dosis af calcium, 11 g. fibre og 4 g. protein. Derudover findes også fosfor og magnesium i frøene, som er vigtige for dine knogler. Og sidst, men ikke mindst, indeholder frøene også hele 3 gange så meget jern som spinat, hvilket især er godt for de, der lider af jernmangel.

En lille bonusinformation: Nogle undersøgelser peger på, at chiafrø lige inden træning øger din udholdenhed.

Nedenfor er der 3 forslag til hvordan du kan bruge chiafrø i din kost:

Nummer 2 mulighed er chia pudding, hvilket løseligt kan oversætte til chiagrød. Du kan finde en rigtig god opskrift på chiagrød hos HurtigMums.dk.

Fem fordele

Fordelene kan kort skitseres ved følgende fem punkter: Højt indhold af omega-3 fedtsyrer, hvor fordelingen med omega-6 fedtsyrer er i balance, glutenfrit og uden kolesterol, højt indhold af kostfibre, en lang række mineraler (især calcium og magnesium) samt en høj optagelighed i kroppen.

Man siger, at 1 gram chiafrø svarer til:

  • 8 gange så mange omega-3 fedtsyrer som 1 gram laks
  • 4 gange flere fibre end hørfrø
  • 6 gange mere kalk end sødmælk
  • 30 % flere antioxidanter end blåbær
  • 15 gange mere magnesium end broccoli

 

Derudover er det også værd at nævne, at chiafrøet er det, man kalder et komplet kosttilskud. Denne betegnelse får en fødevare, hvis alle 8 aminosyrer, som kroppen ikke kan danne, men har brug for, er repræsenteret i fødevaren. Og denne betegnelse kan chiafrøet altså gå ind under.

Hvordan anvendes chiafrø?

Chiafrø er perfekte til især bagning, da du dermed sikrer ekstra næring i bagværket. Mange anvender produktet til eksempelvis rugbrød, hvedebrød og/ eller boller – herunder endda også glutenfrie brød. Ved anvendelse af chiafrø holdes brødet ekstra fugtigt og lækkert, da frøene er kendt for at kunne absorbere sin egen vægt i væske omtrent 10 gange – endda på kun 10 minutter.

Om du vælger at blødgøre frøene eller tilsætte dem, som de er, er op til dig – ønskes knas eller ej? Smagen er den samme, ganske neutrale smag, med associationer til nødder. Hvis frøene ønskes blødgjorte, blandes de med vand i blandingsforholdet 1,5:1. Herefter opbevares massen på køl, og så kan du snildt tilsætte den i dit bagværk eller anden madlavning.

Tip: Nogle benytter gelen i stedet for æg. Uanset hvori du putter frøene, forbliver smagen nærmest uændret.  Derudover kan frøene også optage væsker såsom frugtsaft – kun fantasien sætter grænser.

Bemærk dog: De absorberende egenskaber gør det nødvendigt, at du husker at drikke masser af væske ved indtagelse af frøet.

Brug det lille frø, der indeholder så meget, til eksempelvis drys på morgenmaden, i salaten eller på desserter!

chiafrø